XML, GML & XSL

XML(eXtensible Markup Language) is een eenvoudige standaard methode om gestructureerd gegevens vast te leggen en tussen computerprogramma’s uit te wisselen. Hoewel XML geschikt is om gegevens in op te slaan, wordt XML vooral gebruikt om gegevens (via het internet) uit te wisselen. Het is ontworpen om zowel door een programma als door een mens leesbaar te zijn, waardoor het “toekomstvast” is.

Op XML is Geography Markup Language (GML) gebaseerd voor specifiek de overdracht van geografische data; zowel de geometrie als de eigenschappen van geografische karakteristieken.

XSL (eXtensible Stylesheet Language) is ontwikkeld ten behoeve van de omzetting van het ene XML-document in het andere. Met XSL kun je de presentatievorm wijzigen, zonder het originele XML-document te moeten aanpassen. Hier is de scheiding tussen data en presentatie-laag van belang. Het rapport of de webpagina kan een volledig andere presentatie krijgen zonder dat de onderliggende applicatie aangepast hoeft te worden. XSL kan nieuwe berekeningen en sorteringen toe voegen aan de pagina met dezelfde data in het XML-bestand.